maandag 12 september 2011

Wintertrend 2011: Fabulous Forties

Best even wennen: was het rockmeisje de afgelopen seizoenen het summum van cool, dit najaar veegt de kittige jarenveertigvrouw ongenadig de vloer met haar aan. Op de catwalks van Milaan tot Parijs schreed dit nieuwe, zachtere vrouwbeeld voorbij met ingesnoerde tailleen een rok tot op of over de knie. Tuttig? Misschien. Saai? Allerminst, de jarenveertigtrend ademt klasse en allure en legt de nadruk op jouw vrouwelijke vormen op een manier die hem naar adem doet snakken. En het mooie is: het werkt voor iedereen!

In de jaren veertig woedt de Tweede Wereld oorlog en moet flink bezuinigd worden op stoffen. Mode gaat op de bon. In naam der besparing gaat de lange, vloerlange rok uit de jaren dertig omhoog tot net onder de knie. Het tweedelige mantelpakje wordt mateloos populair want doordat je de jasjes en rokken zo makkelijk onderling kunt combineren lijkt het alsof je meer kleren hebt. Zodoende ontstaat het typische jaren veertig silhouet: een rok over de knie en een jasje met ferme schouder. En die truc van het combineren werkt nog steeds.

Jurkjes, rokken: maakt niet uit wat je dit seizoen koopt als het maar tot (of liever nog: óver) de knie gaat. Een kokerrok is heel jaren veertig met een jasje maar ook mooi is de combinatie met een delicate bloes. Al dan niet hooggesloten en eventueel met kraagje of strik. De schouder is hoekig en breed.

Wat de sfeer betreft: het mag allemaal lekker koket wezen en slank langs het lichaam vallen. Hetaccent ligt op de taille en de stoffen zijn luxe. Wildebrassen kiezen voor rijke kleuren en interessante prints – zoals gezien bij Jonathan Saunders – om wat leven in de brouwerij te brengen. Een flinke split in je kokerrok à la Jean Paul Gaultier mag ook. Maar waar we de jarenveertigvrouw ook zagen, nergens was ze mooier dan bij Miu Miu.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten